Városmajori szabadtéri színpad pályázat

Helyszín: 1122 Budapest, Városmajor

Építtető: Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. és XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat

Tervezés: 2019

Lépték: 5.800 m2

Tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna | Urnukh Darizav, Kozma Zoltán, Páncsics Dávid, Sipos Rebeka, Szelezsán Bálint

Színháztechnika: Dóra Tamás

Látványtervek: LAB5 architects

 

A Városmajori Park egy igen értékes zöldfelület, történeti múltja és a városban elfoglalt helye alapján is. A benne 1952-ben épült szabadtéri színpad népszerű nyári helyszíne sok rendezvénynek, előadásnak. A pályázat kiírója kérte a helyszín megvizsgálását és a mai elvárásokon túl, a szomszédos lakók és a zöldfelületet féltő lakosok igényeit is figyelembe vevő, korszerű, mai, nyitott színház tervezését.

Tervünkben két koordinátarendszert egyesítettünk. Az új színház „tömege” a parkban található két közeli templom tömegeivel párhuzamos – ez egyben szimbolikus utalás is, hiszen az épületek jelentése is összetartozó. A színházon pedig a meglévő ösvény kényelmesen sétálható felülete hat át az épület földre érő részén, tiszteletben tartva a park eredeti közlekedő rendszerét.

A színházi élmény a nyitottságra épít, a nézők a parkban ülve érzik magukat, az előadás pedig a környezeti elemeket is bevonhatja, a darab során a színpadra akár be is lehet hajtani, a távoli harangtornyon vagy fákon fény- és hangjáték egészítheti ki a létrejövő művet.

Nagyon fontos volt a tervezés során, hogy olyan épületet hozzunk létre, mely a nyári színházi idényen kívül, vagyis az év nagyobbik részében a parkot szolgálja. A nézőtér nyitott, nem kerítettük körbe, szabadon bejárható, használható, akár mint kilátó, vagy találkozási hely a barátokkal. A földszinti nyilvános funkciók a park felé fordulnak, az éttermen és a mosdón kívül helyet kaphatnak további funkciók is (infópont, kerékpárkölcsönző, játszóház, jegyiroda, kávézó, csomagmegőrző, kis bolt, stb.)

A homlokzat homályos, tükröződő felületekből áll. Egyik motivációnk a parkba történő ideálisabb illeszkedés volt, a másik a színház varázslatos világának érdekesebbé tétele, annak helyének izgalmas keretezése.