Térspirál – Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum

Helyszín: Budapest

Építtető: Bohus Eszter

Tervezés: 2019

Lépték: 5.000 m2

Tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna | Urnukh Darizav, Kozma Zoltán, Székely Dávid

Főtanácsadó: Liget Zrt.

Igazgatási és gyűjteményi főtanácsadó: Bettina Tschumi

Látványtervek: LAB5 architects

Modell: Modellab

 

Az üveg rövid története Mezopotámiától napjainkig: funkcionális, művészi, és varázslatos kezdetek után a „studio-glass” mozgalom jegyében az üvegművészet, mint önálló képzőművészeti ág vált el teljesen az iparművészettől a 60-as években.

A kortárs magyar üvegművészet nemzetközi összehasonlításban kiemelkedő színvonalú, ahova saját jogon és saját erőből jutott el - a hazai közönség előtt szinte máig teljesen felfedezésre vár. A hazai műfaj megteremtője, kiemelkedő alkotója Bohus Zoltán és munkássága. Térspirál II. című alkotását 1979-ben a Corning Museum of Glass az év meghatározó alkotásának választotta – innen keltezzük a magyar stúdióüveg műfaj megerősödését.

A Bohus-Lugossy páros hagyatéka képezi a gerincét az általunk felvázolt kortárs európai üvegművészeti központnak. A tervezés jelenleg koncepció fázisban tart, több információval később fogunk szolgálni.