Mátészalka Szíve – Pályázat Garten Stúdió vezetésével - 1. díj

Helyszín: Mátészalka, Hősök tere és környezete

Építtető: Mátészalka Város Önkormányzata

Tervezés: 2021

Lépték: 25.000 m2

Generál tervezés és tájépítészet: Garten Stúdió

Felelős tervező: Szloszjár György

Tájépítész tervezők: Szentesné Dandé Eszter, Vastagh Gabriella, Csákó Edina, Hulej Miklós, Mányoki Bence, Bőhm Gábor, Füssy Gyula, Dani Eszter

Építészet: LAB5 architects

Építész tervezők: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna, Szendrői Júlia, Gádor Krisztián

Közlekedéstervezés: Bokút-Terv | Bokker István

Látványterv: WhiteBox Visual | Vági Bence

 

 

Mátészalka az Alföld északkeleti csücskében fekszik, a település a lakosainak számához képest jelentősebb, mivel vonzáskörzete nagyon kiterjedt. Legtöbben mezőgazdasági múltjáról, és a túró rúdi gyárról ismerik, de történelme nagyban kötődik a fényhez is. Itt gyulladt ki először az elektromos közvilágítás lámpája, itt vannak a gyökerei Tony Curtisnek és Jamie Lee Curtisnek (neves hollywoodi színészek), Czukor Adolfnak (a Paramount Pictures alapítójának).

 

...több mutatása

 

Az utóbbi évtizedekben a modern központot (Hősök tere) érintő rehabilitáció nem történt, így most egy átfogó fejlesztésnek néz elébe. A környéken jelentős oktatási és kulturális intézmények, piac, bevásárló központ, üzletek, vendéglátóhelyek sorakoznak, de a közterületet mindenhol az autós forgalom dominálja. Nincs elég hely a nívós, mára hagyományossá vált fesztiválokra sem.

A város nyílt pályázatot írt ki, melyet a Garten Stúdió javaslata nyert meg, csapatukat a Bokút és a LAB5 támogatta tervezéssel a pályázat során. A gyalogos forgalom csillapítása, a rekreációs felületek növelése, a vendéglátóhelyek kitelepülésének segítése mellett a helyi fesztivál igényeket is kielégítő tér megalkotása volt a cél. A területen álló Polgármesteri Hivatal épülete sajnos nem felel meg a kor igényeinek, átalakítása nem volt lehetséges, így annak elköltöztetése és az épület lebontása volt a kiírás reális célja.

A térfalat sokféle homlokzat alkotja, a földszintes magastetős épületek mellett a többszintes kockaházak is megjelennek. Építészeti koncepciónk magja az volt, hogy a hiányzó térfalat ne egy újabb épülettel egészítsük ki, hanem egy olyan alkotással, mely a tájépítészet és az építészet határán bontakozik ki. Tetőfelülete minden évszakban, a fesztiválok-ünnepnapok, de a hétköznapok során is hasznos eleme a belvárosnak. A benne lévő funkciók egyrészt az alá épülő mélygarázst szolgálják ki, másrészt a teret és annak használóit.