Kísérleti lakásprojekt – PANNÓNIA apartman

Helyszín: 1133 Budapest, Pannónia utca

Építtető: magán

Tervezés: 2018

Megvalósulás: 2019

Lépték: ~30 m2

Tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna, Sipos Rebeka

Statika: Kerek és Pintér

Fotók: Danyi Balázs

Videó: Bence Pásztor, Balázs Danyi (vizit studio)

 

Korunk kihívása a Földön és városainkban jelentkező helyhiány. A projekt tárgya egy az ötvenes években épült belvárosi lakás átalakítása. Az alaprajzi elosztás az eredetileg is kis alapterületet tovább szabdalta apró, szűkös terekre. Az építtető a felújítás során kompromisszummentes megoldást keresett, elegáns és tágas térre vágyott.

A tervezés során a LAB5 felszabadította az elrendezést a falak szorításából, és egy egyterű megoldást alkotott, ahol a konyha, a fürdőszoba, az előtér, és a gardrób egy nagy helyiséget alkotnak.

A videót megtekintheted itt:
https://www.youtube.com/channel/UC1zR1iel98g7GlpscjmfnOA?view_as=subscriber

...több mutatása

 

Mivel a lakás a lapostetős épület legfelső szintjén található, a zárófödém megnyitásával egy felülvilágítót tudtunk építeni az egyébként legmélyebb, legsötétebb területen. A teherhordó szerkezetből négy Bohn téglát tudtunk az állékonyság megtartása mellett kiemelni, ezáltal a török fürdők hangulatát idéző fénybetörések jöttek létre a zuhanyzóban. A mennyezetet később sem takartuk el, látható a Bohn tégla az addig csak könyvekből ismert keresztmetszete, a teljes szerkezet, és az is, ahogy a korábbi lakók a teret használták, a régi kábelek nyomvonalai, egykori falszínek a rétegek halvány kontúrjai mentén, s előtűntek a hiánygazdaságban eszkábált kényszermegoldások nyomai. Így vált a plafon egyfajta tájképpé, esztétikailag is gazdagítván a teret.

A padlón mindenhol csúszásmentes dekorbeton felületet építettünk, ezáltal is erősítve a belső tér integritását. Törekedtünk az anyagszerűségre, minden felületen „igazi” anyagot használtunk, a konyhapult és a fürdőszoba polc mészkőből (márvány), a konzolos munkaasztal és a mosdó tartószerkezete vasból, a konyhaszekrény katedrál üvegből készült. Ezek az „igazi” anyagok az idők során öregedni fognak, az évek nyomot hagynak rajtuk, így a belső tér megőrzi történeti kontinuitását, híd jön létre múlt és jövő között.

A falak, a bútorok, a padló, s még a látszó elektromos szerelvények is halvány szürke színt kaptak, mely mindig reflektálja a napszak természetes fényeit, vagy az esti mesterséges világítás színvilágát – így egy változó atmoszféra jön létre, harmóniában az aktuális természetes hangulattal. A lakás legmélyebb pontján a falat egyetlen hatalmas tükör takarja, ami pont szembe került a szoba üveg erkélyajtajával, így a tér még tágasabbnak és világosabbnak hat, mintha a lakást területét megduplázták volna. A dekor-világítások rejtett vonalmenti lámpák, melyeket függőlegesen telepítettünk, fényük az üvegfalon és esetenként a nedves padlón is tükröződik, a helyiséget magasabbnak, és tágasabbnak érezzük.