Ausztria Ház – Portál és lobby felújítás

Helyszín: 1051 Budapest, Vármegye utca 3-5.

Építtető: INTERBÜRO tervező, Kivitelező és Üzemeltető Kft.

Tervezés: 2019

Kivitelezés: 2019-2020

Lépték: 150 m2

Épület eredeti tervező: Kiss Albert BUVÁTI

Vezető tervezők: LAB5 architects | Dobos András, Erdélyi Linda, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Páncsics Dávid, Sipos Rebeka

Statika: Kerek és Pintér | Pintér Tamás

Épületgépészet: HFHF Solutions Kft. | Herczeg Levente

Épületelektromosság: Kelevill Kft. | Szepesi Ferenc

Világítás tervezés: Solinfo Lighting Embassy

Szőnyeg: Veszprémi Lili

Projekt menedzser: AddVal Kft.

Kivitelező: Horsens Partners

Épületfotók: Batár Zsolt

 

Az eredeti épület 1990-ben épült, mint IBUSZ IRODAHÁZ, a BUVÁTI irodájában Kiss Albert tervező keze munkájaként, akivel az új design kialakítása során többször is egyeztettünk. A harminc év alatt sokat változott az, ahogy az irodisták dolgoznak, és az is, hogy miként tekintünk egy irodaház alapvető funkciójára. Az eredeti tiszta elrendezés és a kiváló lokáció miatt jó adottságú az épület, de a belsőépítészet felett sajnos eljárt az idő.

 

...több mutatása

 

A felújítás célja olyam tér kialakítása, mely kielégíti a XXI. századi igényeket. Az irodaházak előterében felerősödött a reprezentációs igényeken felül az az újszerű használati igény, hogy a tér ne csak áthaladásra és várakozásra legyen alkalmas, hanem kisebb meetingekre, személyesebb találkozókra, esetleg rövidebb munkavégzésre is. Így a belsőépítészeti atmoszférát úgy alakítottuk ki, hogy az nem csak az érkezők köszöntésére alkalmas, hanem egyfajta bár, vagy otthonosabb tárgyaló érzetét is kelti.

 

Mivel további elvárás volt, hogy a belátás az utcáról direktebb legyen, és a szűkös tér nagyobbnak hasson, így világos és tükröződő felületeket használtunk. Ahol lehetséges, ott megengedtük az átlátásokat, és eltávolítottuk az álmennyezetet és a homlokzat árnyékolását, hogy a tér tágasabb lehessen. A többféle napszakhoz és használathoz többféle világítási képet rendeltünk. A recepció minibárként is üzemel az itt dolgozóknak.

 

A beruházást az AddVal menedzselte. Az építtetővel és a velük történő folyamatos és szoros együttműködés eredménye a magas színvonalon megvalósult munka.