ArtGroup X LAB5 – Mórahalom Spa Resort

Helyszín: Móradomb kötúr, 6782 Mórahalom

Építtető: Mórahalmi Polgármesteri Hivatal

Tervezés: 2018-2019

Lépték: 45.000 m2 tervezési terület, 275 szállásegység

Vezető tervezők: ArtGroup | Nagy Csilla, Tóth Zoltán | LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Főglein Dóra, Kimle Olga, Kupi Bendek, Páncsics Dávid

Látványtervek: AXION visual

 

Mórahalom keleti határában a település termál-falut szeretne létesíteni. Az ArtGroup és a LAB5 architects konzorciuma tervezte a beépítés koncepciótervét, a város most befektetőkkel tárgyal a megvalósításról. A teljes beépítés egy dombszerű képződmény érzetét kelti, mely beleolvad a szikes tájba – így egy olyan épület-csokor jön létre, mely a természetes és a városi határán áll.

...több mutatása

 

A tervezési terület

Bécs-Belgrád tengely súlypontjában a Nyugat és Balkán határán fekszik Mórahalom, ahol az elmúlt két évtizedben intenzív fejlődésnek lehettünk tanúi. Szeged közelsége biztosítja a nagyváros adta előnyöket, a hangulatos kisvárosi miliő a nyugodt kiegyensúlyozott légkört. A város központja a termálfürdő köré szerveződik, ahol új fejlesztési terület nem áll rendelkezésre. A turizmus fejlesztését célzó beruházások éppen ezért a város keleti részére összpontosulnak. Itt épült az új Móradombi Sportcsarnok és Móradombi Stadion, a Patkó lovas színház, a Mini Hungary park.

A településfejlesztések következő lépése egy új üdülőközpont létrehozása, ami a már megépült létesítményeket is kihasználva tovább erősítené a település turizmusát.

 

Beépítési koncepció

A tervezési program egy új ökológiai üdülőfalu létrehozása, ahol az építészeti koncepció és tömegformálás határozza meg a beépítés arculatát környezettudatos térszervezéssel és anyaghasználattal. Cél, hogy az ide utazók a teljes itt létük során karbon semleges lábnyomot hagyjanak maguk után. A teljes beépítés egy dombszerű képződmény érzetét kelti, mely beleolvad a szikes tájba.

Az üdülőfalu önállóan is működőképes, így a szállás funkción túl magába foglalja a kiszolgáló szolgáltatásokat (étterem, kávézó, üzletek) és élményelemeket (wellness, szauna világ, konferencia és előadótermek). A vendégek számára az üdülőfalun belül eltöltött idő alatt teljes körűen biztosítja a pihenést és szórakozást. Ennek érdekében a szállástípusok széles spektrumát kínálja, ahol családok és nagyobb társaságok, egyedi utazók is megtalálhatják privát és társasági tereiket.

A tervezett beépítés alapja egy központi tér köré szerveződik, ahol az intenzívebb beépítés a terület széle felé kisebb egységekre bomlik végig következetesen megtartva az építészeti elemek egységes megjelenését.

A beépítési koncepció egy egységes, szervesen egymáshoz illeszkedő szövetet képez a területen, ahol a kisebb elemek szervesen épülnek össze nagyobb elemekké és fordítva, a nagyobb elemek bomlanak szét kisebb egységekké.

A beépítési tervben az úthálózat a területet két jól elkülöníthető tömbbé osztja, melyek beépítési képe szervesen kapcsolódik egymáshoz. A nagyobb tömb tartalmazza a központi kiszolgáló épületegységeket, melyek fokozatosan szétesnek a szállásokat tartalmazó kisebb épületegységekre.

 A kisebbik tömb önálló apartman házakból áll, mely természetesen további kisebb egységekre is bontható.

 

Fenntarthatóság

A tágabb környezet zöld energiaforrásokban igen gazdag, mivel a napsütéses órák száma országosan itt a legmagasabb, és a geothermikus energia hasznosításában is sok lehetőség rejlik.

Az épületegyüttes koncepciójának szervezőmotívuma a dombszerű megjelenés, ami az épületek földborításával alacsony energiafelhasználást tesz lehetővé. A domb egyben a környezetbe illesztés eszköze is, a felülete segítségével a környező terület össze lett kapcsolva, át lehet rajta sétálni, kerékpározni, vagy akár lovagolni.

A dombszerűség hangsúlyozása az épületek anyagválasztásánál is megjelenik. Az 50 cm vastag, domborított földfalak biztosítják az épület tömegtárolását, fűtő- vagy hűtőfalakként szolgálnak, és szabályozzák a páratartalmat.

A falszerkezeteknél az „rammed earth” anyagot alkalmaztuk, ami a döngölt agyag újragondolása. 

Az északi, nagyobbik tömb két részre oszlik, az alsó részén az egész épületegyüttes központja található. A központi teret keretező négy nagyobb épület két szálloda, egy konferencia, rendezvény épület és egy wellness-szauna világot magába foglaló épületegyüttes. A két szálloda földszintjén étterem, kávézó, cukrászda, biliárd, bár található, nagy teraszokkal összefogva a központi pergolákkal és térszíni vizekkel szabdalt teret. A központi épületek észak felé kisebb apartman házakra, majd egyes apartmanokra bomlanak, az egyre kisebb halmok végül beleolvadnak a tájba.

A déli tömbben apartman házak csoportjai állnak, melyek önállóan és egymáshoz kapcsolódóan is tudnak működni.

 

Közlekedés

Az érkezők Mórahalom felől a terület délnyugati sarkán kialakított felszíni parkolóban tudnak megállni a bejelentkezés idejére. Ez a parkoló szolgál azon vendégek fogadására is, akik nem szállnak meg az üdülőfaluban, csak napközben töltik itt a szabadidejüket. A bejelentkezés középső terület délnyugati sarkán álló szállodaépület központi recepcióján történik.

Az üdülőfalun belül a közlekedés gyalogosan történik, az autókkal kizárólag a megérkezéskor lehet ideiglenesen megközelíteni a házakat, a szállás elfoglalása után a gépkocsikat térszín alatti parkolóban lehet elhelyezni. A déli tömbben, ahol az önálló apartman házakat terveztük, az épületek mellet alakítottunk ki felszíni parkolókat.