Villa kert-mozival Budakalászon

Helyszín: Budakalász

Építtető: (nem publikus)

Kivitelező: (nem publikus)

Tervezés: 2017-19

Építés: 2019-21

Lépték: 300 m2

Építészet és belsőépítészet: LAB5 architects

Vezető tervezők: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Projekt építész: Macsuga Eszter

Tervező kollégák: Bocska Beáta, Szelezsán Bálint (belsőépítészet)

Műszaki ellenőr, projekt manager: Pokorny Péter

Statika: Kerek és Pintér | Pintér Tamás

Épületgépészet: HFHF Solutions | Herczeg Levente

Elektromos: Kelevill | Kelemen Ferenc

Épületszerkezetek: epszerk.hu | Nagy Károly

Tűzvédelem: Báder György

Épületfotók: Batár Zsolt

 

2017 októberében látogattunk ki először a tervezési területre, őszi színekben pompázott a napfényes domboldal. Az Építtető házaspár régóta kötődött Budakalászhoz, és régi romantikus álmuk volt, hogy itt egy olyan házat építsenek, ahol egy életre megtelepedhetnek.

A kulcsszó a tervezés során a harmónia volt. Megtalálni az egyensúlyt, táj és építészet, klasszikus és kísérletező, kint és bent, régi és új, hagyományos és high-tech elemek között. Olyan házat szerettünk volna alkotni, ahol nem kontrasztok és határvonalak, hanem magától értetődő egység van, átmenetekkel, irányokkal, helyekkel, felületekkel, fénnyel és árnyékkal, hangsúlyokkal és szerénységgel.

 

...több mutatása

 

Program és adottságok, tömören

A telek területe 1.200 m2, amiből 280 m2-t építettünk be.

A terület enyhén fás környezetben található, dél, dél-nyugat felé közepesen lejtős, alján egy csendes utca szalad, oldalról és fentről építési telkekkel határolt, a völgy másik oldalán erdős, illetve beépített terület található. A völgy a tervezés kezdetekor beépítetlen mezőgazdasági terület, mára önkormányzati fejlesztésben került rá egy középület. A telek magasabb, felső pontjairól szép kilátás tárul fel a szomszédos környezetre.

A házat az építtető házaspár fogja használni, akik számára fontos volt az alapvetően földszintes elrendezés, és egy, a terep adottságait kihasználó, térszint alatti gépkocsi tároló. A megérkezés a kilátás felé tájolt teraszon át történik, efelé nyílnak meg nagy üveg felületekkel a közösségi terek, a nappali-étkező-konyha, valamint a dolgozó-könyvtár-galéria tere. A bejárattól közvetlenül elérhető a két vendégszobát kiszolgáló, a hátsókert felé néző blokk, melyet csak időszakosan fognak használni. Az elkülönített éjszakai zóna egy kisebb terasszal szintén a hátsókert felé nyit, de a hálóból a fő teraszra is van kijárat.

A fő tartószerkezet, falak és födémek vasbetonból épültek, a tető is koporsófödém. A betonban a hűtés-fűtést, és a szellőztetést is elrejtettük. A pincéből egykarú lépcső vezet a földszintre, ahol végül minden fő funkció helyet talált magának, egy másik helyen pedig egy másik lépcső vezet fel a tetőtérbe.

 

Kertmozi a teraszon

Az épület központja valójában egy kültéri elem, az L-tömeg által közrefogott, védett terasz. Ezt a külső „helyiséget”, gerendákkal is megkereteztük. Ezek segítségével nem csak a tömeghez kapcsoltuk szervesebben, de még funkcionális elemeket is elrejtettünk bennük: kisebb eső vagy erős napfény esetén a teljes felület árnyékolható. Az épület konzolos részében egy süllyesztett projektor van, melyről a szemközti gerendában megbújó, leengedhető vászonra lehet vetíteni. A határozottan megkeretezett terasz területe egy aprócska belső kerttel lett tagolva.

A kerti mozi nem zár be a nyár végével. A nagy ablakokat behúzva, a kandallóban ropogó tűz mellől, belülről is élvezetes a kinti filmvetítés.

 

Tömegformálás és homlokzatok

A klasszikus L-alaprajzú tömegre olyan megoldást adtunk, mely harmonikusan illeszkedik a település épített örökségéhez, a magastetős, piros cserepes házakhoz. A terasz külső-belső tere áthatásban van ezzel a klasszikus ház-alakkal, így az L belső oldalain két tornác, egyfajta „benyomódás” keletkezik. Az utcai homlokzat és a teraszra néző homlokzatok teljesen kővel vannak burkolva, a „benyomódás”, ami a kint és bent átmenete, fával bélelt (hőkezelt, lazúrozott fenyő). A szomszédok felé néző homlokzatok vakoltak, a nyílások mellett kő felületi betétekkel. A kő a helyi bányából származik, megépítve a homlokzaton szárazon rakott hatást kelt. A nyílászárók kívül fém-, belül faburkolatosak.

A nappali kilátás felé néző ablaka előtt egy konzolos zöld terasz kapott helyet, így a garázslehajtó rámpája a bent ülők szeme elől jórészt takarásra került.

 

Belsőépítészet

Mindig nagy öröm, amikor nem csak külön belsőt vagy külsőt tervezhetünk, hanem egységesen egy épületet. A kint megfogalmazott elveket így bent is prioritásként tudtuk kezelni.

A belső fő attrakciója a nagyvonalú tér, mind léptékben, mind kompozícióban. A nappali a teljes épülettömeg belsejét szabadon kitölti, csak a vonóvasakat és világítást rejtő kötőgerendák határolják le enyhén felülről. A modern, már-már indusztriális részletek és felületek barátságos színekkel és anyagokkal lettek egybekomponálva. Az épület belseje egy egységes áramlás, az átlátásokkal és alaprajzi törésekkel érzékenyen szabdalva a napi használathoz. Egyrészt intim terek a házaspár magánéletéhez, másrészt impozáns belsők a kiterjedt szociális életük befogadására. A külső felé történő nyitások esetében a belső törvényei domináltak a homlokzat megfogalmazásában.