Velencei Építészeti Biennále 2020 - Pályázat

Helyszín: 30122 Velence, Giardini della Biennale, Magyar Pavilon

Építtető: Ludwig Múzeum

Tervezés: 2019

Lépték: 320 m2

Kurátor: Dobos András

Kurátor asszisztens: Hamvai Kinga

Alkotó, filozófus: Tillmann József A.

Alkotó, építész: Tóth Zoltán

Alkotó, világítástervező: Haász Ferenc

Alkotó, festő: Bukta Norbert

Felkért alkotó, installáció: Thiesz Angéla

További segítők: Baranyai Judit esztéta, Csákvári Zoltán statikus, German Kinga kurátor, Pattantyús Márton grafikusművész, Sipos Rebeka könyvkötő, Wesselényi-Garay Andor építészkritikus

Tervezők: ArtGroup | Nagy Csilla, Tóth Zoltán, Föglein Dóra | LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Látványtervek: ArtGroup, LAB5 architects

Magyarázó grafikák: Pattantyús Márton, Bukta Norbert

 

“Az értelmiségiek és az írók szerepe immár éppen fordítottja lesz annak, ami volt korábban: leszűkíteni a dolgokat. Izolálni. Válaszfalakat emelni közéjük. Elősegíteni a koncentrálást. Megóvni az olvasókat a képek, zajok őrjítő özönétől, segíteni őket a parazita információk és hatások közötti választás munkájában. Biztosítani számukra egy bizonyos űrt, a csendet.”

Nancy Huston (1953), kanadai írónő

 

...több mutatása

 

A természetes környezetbe kulturális evolúciónk során egyre kiterjedtebb második természet épült ki. Ennek bővülése és bonyolódása ma már nemcsak az élővilágra és az éghajlatra hat súlyosan, hanem az emberi észlelésre is; az egyre telítettebb tárgyi világ közegében folyvást bővülő mediális felületek hívják ki figyelmünket.

Ennek – a személyes tapasztalatokon túl – számos jele van; tudósok, művészek és teoretikusok megnyilatkozásai éppúgy szólnak erről, mint a különféle meditációs gyakorlatok iránti kereslet növekedése vagy a figyelemgazdaság felvirágzása.

Ezért különösen indokolt olyan terek kialakítása, amelyek a szétszórtsággal szemben a jelenlét érzékelésére indítanak – ennek egzisztenciális és egyetemes távlatai közepette.

Alkotásunk rendhagyó módon nem egy befogadásra kerülő mű, hanem azon érzések és gondolatok összege, mely a befogadóban létrejön. Ehhez egy csendes szigetet építünk, egy olyan építészeti atmoszféra sorozatot, melyben a látogató képes lehet a jelenlétre, meditációra, fókuszálásra, önmaga kibontakoztatására, megélésre. Fő inspirációnk a tömeges kihalási esemény, de erre a terek alaphangulatán túl semmilyen felirattal, bevezetővel, felkészítéssel, de még az installáció címével sem utalunk.