Trendo11 Társasház

Helyszín: 1119 Budapest, Hadak útja 5.

Építtető: Trendo Home Ingatlanfejlesztő Kft.

Tervezés: 2017-2018

Megvalósulás: 2018-2022

Lépték: ~10.000 m2

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Barta Fruzsina, Macsuga Eszter, Mester Ádám, Németh Diána, Szegedi Zoltán

Látványtervek: LAB5 architects

Fotók: Batár Zsolt, Palkó György

 

A terület Budapest egyik legjobban fejlődő városrészében, Dél-Budán, az új metró végállomásánál, az épülő bevásárlóközpont szomszédságában található. A telek tulajdonosa egyben a beruházó is, aki lakóépület tervezésére írt ki pályázatot, melyet 2017-ben nyert meg a LAB5 architects.

 

Az épület formáját a telek alakja, a környezet beépítése, és az ideális lakókörnyezet kialakítása iránti elköteleződés határozta meg.

 

...több mutatása

 

A tervezési terület eltérő beépítési övezetek találkozásánál található, ráadásul az ide kerülő épület sok helyről fog látszani.

 

Északon 15 emeletes pontházak sorakoznak, Délen 3-4 szintes épületek következnek, Nyugat felé pedig messzire ellátni a metró kocsiszínje felett. Így olyan tömeget terveztünk, mely felveszi a magasságbeli különbségeket. A tetőt lépcsőzetesen alakítottuk ki, így hasznos felületként tudjuk kezelni, egyrészt nagyméretű teraszok kapnak helyet rajta, másrészt a társasház közös fenntartásába kerülő zöldtetők. A középfolyosó helyett a barátságosabb, oldalfolyosós alaprajzi elrendezésre nyílt lehetőség, bár így hosszabb épülettömeg adódott. Ezt a hosszabb épületet „hajtogattuk” be a háromszög alaprajzú telekre.

 

A közlekedő mag a ház súlypontjába került, a megközelítés a metró felőli, védett, parkosított beszögellésen át lehetséges egy nagyvonalú előtető alatt. Az alacsonyabb épülettömegben a közlekedő folyosók egy zárt belső udvarra néznek, a magasabb tömegek esetében pedig nyitottak a kilátás felé. A földszinten kisebb üzletek kialakítására nyílik lehetőség, melyek az utca felől közelíthetőek meg. Parkolás földszinten és térszín alatt, a lakásokhoz tartozó parkolók fedetten és közvetlenül megközelíthetőek.