Sara Hildén Művészeti Múzeum - Pályázat

Helyszín: Finlaysoninkatu, Tampere (Finland)

Organiser: Tampere Város, Sara Hildén Alapítvány, Varma Nyugdíjintézet

Tervezés: 2020

Eredményhirdetés: 2021

Lépték: 4.000 m2

Vezető tervezők: LAB5 architects | Dobos András, Erdélyi Linda, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Projekt építész: Anna Beketova

Tervezők: Barta Fruzsina, Bartha Katalin, Wang Guangrui

Helyi konzulens: Sebők Rajmund

Statika: MTM Tanácsadó Mérnökiroda | Markovits Péter, Balázs Gábor

Látványtervek: 1-5.: Bogdan Pryłucki, 6.- LAB5

 

Tampere a legnépesebb tengerpart nélküli város a nordic országokban. A Finn-tóvidéken, két tó találkozásánál fekszik, természetes környezetben, jelentős indusztriális háttérrel, mely mai napig meghatározó a település életében. A város elnyerte az „Európa Kulturális Fővárosa 2026” rendezésének jogát, melyre nem csak programokkal, hanem számos fejlesztéssel is készül. A helyben gyökerező Sara Hildén Múzeum kinőtte kereteit, így új épület tervezésére írtak ki pályázatot a belváros barna övezetében, az egykori Finlayson gyár szívében.

 

...több mutatása

 

A tágabb környezetet a természet, a hatalmas erdőségek és tavak határozzák meg. A szűken vett urbánus lokációt pedig a két századfordulós alapítással büszkélkedő, történeti gyárnegyed hangulatos épületei jellemzik, pezsgő szellemi élettel. Az épület ennek a kétfajta környezetnek az ötvözésére készül. Tömege az utca kialakult arányit folytatja, részletei a természetből kölcsönzött elemekből épülnek fel. A teherhordó szerkezet főként fából épül, csakúgy, mint a burkolatok többsége.

A múzeum látogatóját egy interaktív térsorozat várja, egyértelmű útvonalon végigvezetett bejárással. A földszint terei a városrészt gyarapítják a múzeumi funkción túlnyúló használattal. A központi lobby a parkot és a nyüzsgő utcát egyben vizuálisan és fizikailag is összeköti. Az utcához kapcsolódóan a kávézón és az üzleten kívül műhely és multifunkciós tér is gazdagítja a programot. A sarokra tervezett műtárgyrakodást szolgáló tér az eredeti használaton kívüli időkben art garage-ként a helyi kortárs közösségekre vár nyitottan.