Kaza X LAB5 architects - Fragments

Pályázat kiíró: Kaza International Ltd.

Tervezés: 2017-2018

Megvalósulás: 2018

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Kozma Zoltán, Mezey Petra, Szelezsán Bálint

Látványtervek, fotók: LAB5 architects, háttér fotók: Batár Zsolt

 

A Kaza Concrete egy magyar eredetű, londoni székhelyű, beltéri beton burkolatokkal foglalkozó design cég. Az új burkolati minta tervezésére kiírt versenyen 2017-ben a LAB5 architects nyerte el az első díjat „Fragments” névre keresztelt ötletével, így ez a pattern kerül be a Kazától is rendelhető elemek sorába.

 

...több mutatása

 

A KAZA burkolat tervezése során két szempontot kezeltünk kiemelt figyelemmel:

  • egyrészt az elem megjelenésének követnie kell a „pattern design” elveit, hiszen a burkolat lényegénél fogva egy mintát fog adni a falon;
  • másrészt szerettünk volna nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy a kialakuló felület egy erős atmoszférával bírjon.

 

Kint vagy bent, tegnap vagy egy fél évszázada, klasszikus vagy kortárs – a beton olyan építőanyag és felület, mely sokféle helyen megállja a helyét, de mégis egyfajta biztos, erős, belső kisugárzása van. Találkozhatunk vele luxus belsőépítészetben a falon, elhagyott épületi elemként a szabadban, középületben, vagy alárendelt, ipari funkciójú térben, bunkerben, dísztárgyon.

 

Időtlen, akár időjárásnak is kitett, friss, szikár, állhatatos. Jól áll neki a kor. De jól áll neki az első pillanat is.

 

Elképzeltük, hogy milyen lenne, ha 100 évre kint hagynánk a természetben egy beton elemet, majd megnemesítve behoznánk, és belsőépítészeti elemet avanzsálnánk belőle. A beton keletkezésekor felvesz egy formát, mint egyfajta időkapszulában, megfogja a pillanatot, és utána mindig ezt mutatja nekünk.

 

Ha a földre fektetnénk egy betonlapot, és egy évszázad elteltével megvizsgálnánk, vajon mennyi minden ülepedne rá, vagy a felülete hogyan öregedne, érdekes képet találnánk. Látnánk egyrészt a természet, környezet, időjárás következményeit, másrészt a történelem, az egymásra rakodó emberi korszakok rétegeit. Egy pillanatban a folyamatot megállítva, megragadhatnánk ezt a réteges elemet, mely egyik korszakot sem mutatja be, hanem azt a pillanatot, ahol a „korszak-sorozatot” megállítottuk.

 

A tervezett Fragments (az angol „repedés”, „darabka”, „részlet”, „töredezés” szóból ered a fantázianév) burkolat ezen törékeny atmoszféra megörökítésére tesz kísérletet.

 

A teljes mintához nyolcfajta elemet készítettünk, melyek tetszőlegesen forgathatóak és sorolhatóak (értelemszerűen azokon a pontokon, ahol a minta tud folytatódni). Mint egy egyfajta „felszabadított” puzzle játékban, így egy nagyon változatos felület alakítható ki. A színjavaslatunk natúr szürke, esetleg föld színek. Egy kompozíción belül csak egy szín használható.