Híd, üvegházak, vízmű múzeum és patakpart Egerben

Helyszín: Eger, Érsekkert

Építtető: Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata

Tájépítész: Táj-Consult

Híd tervező: Szerencsi Gábor

Tervezés: 2016

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Monori László, Mottl Rita

Látványtervek: LAB5

 

Eger városa nagyléptékű köztérfejlesztésbe vágott. Irodánk a Táj-Consult tájépítész iroda megbízásából apróbb építészeti munkákat tervezett meg.

...több mutatása

A felújításra kerülő Érsekkert mediterrán növényeinek télire szükségük van egy üvegházra, melyet a közeli szőlőföldek rasztere által inspirált kubatúrában terveztük meg. A hideg estéken a növényeket alulról kivilágítjuk, így a park részét képezik, és zöld fényük kedvesebb hangulatot teremt. Nappal a házak nyitottak, be lehet ülni könyvet olvasni, beszélgetni.

A kertet határoló Eger-patak partjára lebegő beton lapokat helyeztük, hogy az árnyas fák alatt kényelmesen lehessen üldögélni, velük szemben pedig a gyógyfürdő felesleges meleg vizét kiengedő kanális vízfoglalóját fogalmaztuk meg.

A szintén felújítás előtt álló hídon az építészeti kiegészítőket formáltuk, padokat és atmoszférikus megvilágítást telepítettünk.

A közeli vízműtelep épületét pedig a vízmű történetét bemutató kiállításhoz kellett átalakítani egy kisebb múzeummá. Az átalakítás során a régi ipari épület eredeti elemeit teljes mértékben tisztelettudóan megtartottuk.