Hegyalja úti lakóépület

Helyszín: 1016 Budapest, Hegyalja út 15.

Építtető: BGT – H15 Kft

Projekt manager: H1 Investment Kft

Tervezés: 2010-2020

Lépték: 1700 m2

Vezető tervezők: Korényi András (KTS), Korényi Balázs (LAB5)

Projekt építész: Németh Diána

Tervezők: Barta Fruzsina, Dobos András, Erdélyi Linda, Gáspár Virág Anna, Kendi Bogáta, Páncsics Dávid, Sipos Rebeka, Vámos Zoltán

Statika: Ungi Mérnökiroda Kft

Épületszerkezetek: Dudinszky Tervezőiroda Kft és Nagy Károly

Gépészet: Temesvári tervező Kft

Elektromos: Kelevill Bt

Tűzvédelem: Fireeng Kft

Tájépítészet: Táj-Consult Bt

Felvonó: Pölöskei Tamás

Út tervezés: Közlekedés Kft

Fotók (drón, külső, belső): Batár Zsolt

 

Gellérthegy Residence – Lakóház a Hegyalja úton

Régóta üresen álló terület a forgalmas budai lejtőn, Virág Csaba új-konstruktivista fehér kubusa, és a századfordulós beépítés között. A Hegyalja úti különleges helyzetű telek beépítési lehetőségét először a szabályozási keretek összefüggéseiben, azokat feszegetve vizsgáltuk és tettünk javaslatot a terület hasznosítására. A tervezési időszak jelentős hossza a szabályozási terv felülvizsgálatának köszönhető.

 

...több mutatása

 

A tervezett lakóépület változatos lakásösszetétellel, egy szint mélygarázzsal és földszinti üzletterülettel egészíti ki a beépítést a tömb utolsó üres telkén. A tömegalakítás és homlokzatformálás egyben tisztelgés az egyik vezető tervező (Korényi András) egykori mestere (Virág Csaba) szomszédos alkotása előtt is. A forgalmas Hegyalja út lendületét dinamizáló lépcsős tömeg folytatása a lejtőn kapaszkodó épület homlokzati rendszere.

A lakások egy tágas üvegezett átriumból nyílnak, a homlokzattól az akusztikai körülmények miatt egy erkélysávval visszahúzottak. A lapostetőt közösségi terasszal és zöldtetővel láttuk el, ahonnan pazar kilátás nyílik a Budai hegyekre és a Várra. Egy apró gesztus a lakók felé, hogy minden lakáshoz rendeltünk egy színt, mely a bejárati ajtón és a levelesládán köszön vissza.