Hajdúszoboszló Multifunkciós Rendezvénycsarnok

Helyszín: Hajdúszoboszló, Szép Ernő utca

Építtető: Hajdúszoboszló Város Önkormányzata

Tervezés: 2020 (pályázat)

Lépték: cc 10.000 m2

Tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna | Bató Blanka, Anna Beketova, Kis Alexandra, Páncsics Dávid, Szegedi Zoltán, Guangrui Wang

Statika: MTM Tanácsadó Mérnökiroda Kft. | Markovits Péter

Épületgépészet: Prémium Épületgépész | Tirpák Tamás

Közlekedéstervező: Közlekedés Kft. | Rohrer Ádám

Rendezvényszervező konzulens: H.G. Event Technics Kft. | Salfer Viktor

Tűzvédelmi konzulens: Báder György

Látványterv: LAB5 architects

 

Hajdúszoboszló hazánk harmadik leglátogatottabb települése, hírneve hatalmas fürdőjének köszönhető. A város most egy új rendezvénycsarnok építésébe vág, mely a település gazdag kulturális és sport életének lenne új fókuszpontja – egyben az idelátogató vendégek programját is színesítő elem.

 

...több mutatása

 

A tervezési terület a központhoz közel, a buszpályaudvartól gyalog 8 percre található, és egyben a települést szegélyező erdő szomszédságában.

A javaslatunk a helyszín oly mérvű átalakítása és beépítése, mely érintetlenül hagyja a meglévő zöld felületet, így összekapcsolja a központból induló, frissen felvirágoztatott Szabadidőparkot, a vadregényes és ligetes víziójú erdővel. Minimalizáljuk a gépjármű forgalmat a kialakuló „zöld háromszögben”. Az épületet több kisebb házra bontjuk szét, és pavilonos jelleggel fogalmazzuk meg őket. A homlokzat és a fa tartószerkezet mind megújuló elemekből épül, a gépészet a termálfürdők hulladékhőjét hasznosítja.

A kialakuló atmoszféra a közönségteremtő és aktív sportolásra, művelődésre inspiráló tájképet eredményez, lendületes és harmonikus vonalvezetésű megoldásokkal. A nagy rendezvénycsarnok tere nem csak belül használható ki igen flexibilisen, hanem a külsővel is összenyitható. A nagy parkoló igényt nem egy burkolt felületen alakítjuk ki, hanem a funkcióhoz igazodóan több részben, az eseti parkolást a város határáig kitolva.