Grand Corvin

Helyszín: Budapest, 8. kerület, Corvin Negyed

Építtető: Cordia Magyarország Zrt.

Tervezés: 2016

Lépték: 35.900 m2

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Bordi Beáta, Barta Fruzsina, Bartha Katalin, Bató Blanka, Bocska Beáta, Ferenczi Zsófia, Kendi Bogáta, Macsuga Eszter, Monori László, Németh Diána, Nyerges Judit, Páncsics Dávid, Szegedi Zoltán, Tótszabó Tamás

Látványtervek: LAB5

Fotók: Danyi Balázs és Bata Tamás

Helyezés: Corvin sétány 122B tömb beépítés és építészet Ötletpályázat – 1. helyezés

 

A Józsefváros Corvin mozi mögötti része úgy átalakult az elmúlt évtizedben, hogy rá sem ismerni. A beruházás utolsó mozzanataként beépítésre kerülő tömbre írt ki a beruházó pályázatot, szigorú programmal. Olyan beépítést kerestünk, mely már fellazítja a sétány vonalát, és sok teret-napfényt enged a mellékutcákra is.

 

...több mutatása

A telek szerencsés adottsága a nagy összefüggő kb 88x98 méteres alapterület, ugyanakkor a tömegformálás nehézségét is ez adta. A megrendelői igények szerinti maximális beépíthető szintterület illetve eladható terület kialakítása és a jogszabályok szerinti megkötöttségek alapján meghatároztunk egy maximális befogadó burkot az épületnek. Ezt a hatalmas tömeget kezdtük aztán faragni és a megfelelő helyeken elvéve a tömegből alakult ki a végleges forma. Fontos szempont volt a Corvin sétány és a minél nagyobb zöld területek látványa. Azzal, hogy a telekhatártól eltértünk a homlokzati síkokkal, nagyméretű teresedések és belső udvar alakult ki, melynek belsejébe változatos kialakítású kerteket terveztünk.

Megvizsgálva a környező utcákat, indokoltnak tűnt az épület fő tengelyét a Tömő utcára merőlegesen felvenni. Ezáltal minimalizáltuk a nem derékszögű alaprajzi falcsatlakozások számát és egy kellemesebb tájolást értünk el. Az északi tengelyről így Nyugat felé fordultunk, ezáltal növeltük a sétányra néző lakások számát és még a tájolásuk is ideálisabb lett.

Ennek a nagy tömegnek a szabdalását többek között az is indokolja, hogy nem szerettünk volna egy lépték nélküli monstrum épületet ide. A Józsefváros régi telekosztásait megvizsgálva, a tömbön belül 10 telek volt eredetileg. Mivel a Tömő utcai sarkon a két épület megtartandó és nem képezi a tervezés tárgyát, a mi épületünket szerettük volna minimum 8 darabra felosztani. Ezzel is utalunk a régi beépítésekre, de mindezt egy a tervezési programban meghatározott belsővel rendelkező épületre hangolva. Az így kialakult formák egyszerre hivatottak izgalmas átmenetet létrehozni a sétány nagy homlokzati magasságot megengedő frontjaitól a Tömő utca felé csökkenő méretű épület arányok között.

Ezen felül az épületnek, mint a sétány befejező tömbjének, véleményünk szerint összekötést is kell nyújtania a szomszédos telkeken most vagy a közel jövőben épülő Lakó és Iroda tömbök érdekes formái között is.

A sétányos főhomlokzaton a 122A tömb felé ugyanazzal a gesztussal fordulunk, azaz 2 torony néz a híddal össze kötött két toronyra. A Leonardo utca felől az utcában kicsit mélyebben létrehoztunk egy kisebb kereszt szárnyat. Az itt található lakások szintén sétányra néznek. Ennek a tömegnek a magassága alacsonyabb a jobb benapozás érdekében, illetve a sétányon feszítő konzol alatt is szépen kilát.

A konzol a Leonardo da Vinci utca és Corvin sétány sarkán olyan lakásokat tartalmaz nagyméretű sarokablakokkal, ahonnan az egész városra és sétányra csodás, vagány rálátás van. Ez a konzol és a bejárati udvarban elhelyezkedő pálmaház hivatott emblematikus jelképeivé válni a tervezett tömbnek. Fontosnak tartjuk a hazaérkezés élményét, hogy ez a tömb város a városban megfelelően tudjon működni. A hazavezető úton ért élmények egyrészt a lakóknak, másrészt a sétány látogatóinak is maradandó élményt tudnak nyújtani.

A felhasznált homlokzati anyagok folytatják a Sétány felől már megkezdett szerelt világos mészkőburkolat dominanciáját. Ezt kiegészítettük az egyes tömegeken bronzos árnyalatú szerelt homlokzati panelekkel (Equitone, Trespa, stb) és szürkés tégla architektúrával a hátsó tömegeken. Az oldalsó utcai és hátsó homlokzatokon a drágább anyagok használatát a kővel hasonló színű vakolattal képzeltük el, egyes ablakok körül ragasztott homlokzati panel béllettel (kő, vagy Equitone, Trespa).