Cikcakk lakóház a Kerekes utca sarkán

Helyszín: 1135 Budapest, Kerekes utca 1/a.

Építtető: ATREO Research Zrt.

Tervezés: 2015

Építés: 2016-2021

Lépték: ~2000 m2

Építészet: LAB5 architects

Vezető tervezők: Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Mester Ádám, Nyerges Judit, Páncsics Dávid, Szegedi Zoltán, Tótszabó Tamás

Statika: Terraplan ’97 | Puskás Balázs

Gépészet: KLF Energo | Barta Ervin

Elektromos: Kelevill | Kelemen Ferenc

Tűzvédelem: Székács András

Fényképek: Batár Zsolt

 

14 lakásos társasházat terveztünk Angyalföldre, a Kerekes és Jász utca sarkára. A telek kontúrja szabálytalan négyszög, és ezen felül a helyi szabályozás megkövetelte az utcák találkozásánál a saroklecsapást.

A feladat egy racionális, merőleges alaprajzi rendszerű lakóépület tervezése volt.

 

...több mutatása

 

Olyan alaprajzi elrendezést terveztünk, ahol a lakások merőleges és párhuzamos falakkal épülnek fel, de a homlokzaton a ferde utcavonalat is felidézik az erkélyek.

A hátrahúzott falak sötét téglaburkolatot kaptak, mely utalás a kerület ipari múltjára és építészetére. Az erkélyek utcafronti mellvédei fehér burkolatosak, így kontrasztban állnak a hátsó felülettel. Szabálytalan hosszukkal játékos képet adnak, a sarkon feltáruló rövid homlokzat egyedi karaktert nyer. Minden erkély egyben önálló identitással is bír, egyrészt természetesen a lakók eltérően használják őket, másrészt más és más alaprajzi helyzetbe kerülnek.

A földszinti parkolót terpesztett lemez fémrács takarja az utca felől, csillogásával meglebegteti a tömeget, lekerekített sarkaival a gyalogosok fordulását segíti.

A tömeg főként lapostetős, kivéve Kelet felől, ahol a szomszédos épület tetősíkjához igazodik.

A belső közlekedő minimalista kialakítású, az állópálcás korlátok és szemcsékkel ellátott műgyanta padlón túl minden felület fehér. A belső udvar, az utca és a tető felé is nagy üvegfelületekkel láttuk el a közlekedőt, így nappal fényárban úszik a belső közlekedő tere.