A Prolan Irányítástechnikai Zrt. irodaépületének felújítása, energetikai korszerűsítése

Helyszín: 2011 Budakalász, Szentendrei út 1-3.

Építtető: Prolan Ingatlanfejlesztési és Beruházási Kft.

Tervezés: 2010

Megvalósulás: 2017

Lépték: 240 m2

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Borbély Júlia, Kendi Bogáta, Németh Diána, Palotai Dániel, Szegedi Zoltán

Szakági tervezők: Statika: Kerek és Pintér | Pintér Tamás; Gépész-elektromos: Folkir Kft | Nyári Balázs; Tűzvédelem: Székács András; Költségvetés-kiírás: Kijátz Valér

Fotók és látványok: The Greypixel Workshop, LAB5

 

Meglévő épület energetikai korszerűsítése és bővítése tetőráépítéssel a Prolan telephelyén.

A téglaburkolat és a magastető a helyi karakter felerősítésével, korszerű részletekkel éleszti újjá a Budakalász központjába zárványként ékelődő egykori ipari terület irodaépületét.

 

...több mutatása

 

Budakalász egy hangulatos, apró város Budapest határában, a hegyek lábánál, a Duna közelségében. Lenfonógyárának köszönheti hazánk többek között a mára legendává érett Trapper farmert is. Mára az ipari terület funkciója eltűnőben, klasszikus rozsdaövezetté alakult, raktárak, kisebb üzemek találhatóak erre.

Ide helyezte székhelyét a K+F szektorban tevékenykedő Prolan Irányítástechnika, egyrészt a főváros közelsége miatt, másrészt hogy megfelelő tartalék területek álljanak rendelkezésre a folyamatos bővüléshez.

Az egykori Lenfonó igazgatói épülete és légópincéje lett a Prolan „C jelű” épülete, korszerűtlen és kissé lehangoló állapotban. Hogy illeszkedjék a településképbe, segítse a vállalat megjelenését, és mind a terület színvonalához, mind régi-új esztétikai arculatához jobban igazodjon, a vállalat felújítását és bővítését tűzte ki célul.

 

A tervezés során két vezérelvet követtünk.

Mivel a Prolan nagy gondot fordít a munkatársak munkakörnyezetére, munkájuk és személyük megbecsülésére, fontos volt, hogy a felújítás után a ház barátságosan fogadja őket és a látogatókat. A nagyvonalú és technicista megoldások mellett a felületek harmonikusak, a gesztusok nyitottak. Ez nem mellékesen tágabb léptéken értelmezve, Budakalász meglévő karakteréhez is jobban idomul.

Másrészt a meglévő szikár tömeget ahhoz illő folytatással és minimalista részletképzéssel láttuk el, mely a cég tevékenységi körét és arculatát is tükrözi, és igazodik az indusztriális környezethez.

 

A magasföldszinten található bejárat fölé hangsúlyos, nagyméretű üveg előtetőt helyeztünk, a teraszra zöldet telepítettünk.

A lapostetőt középső alátámasztás és kötőgerendák nélküli acél szerkezetű magastetővel láttuk el, a belső térben a teljes belmagasságot a helyiségekhez kapcsoltuk.

Az épület T alaprajza miatt kialakuló zugokat, slicceket és kis felületeket a gépészet elrejtésére, és további ablakfelületek kialakításához használtuk fel. Az oromfalakat hatalmas panoráma ablakokkal nyitottuk meg, ahonnan kényelmesen ellátni a hegyekig.

A hőszigetelésen túl is környezettudatosan jártunk el, a hűtést árnyékolókkal segítjük, a klimatizáláshoz levegő-hőszivattyús rendszert építettünk. A tetőtérben mennyezet hűtés-fűtés került beépítésre. A többlet elektromos igényt Prolan az újonnan telepített napelemekkel elégíti ki.