Budakalászi Lenfonógyár revitalizációja, Prolan U1 irodaépülete

Helyszín: 2011 Budakalász, Szentendrei út 1-3.

Ügyfél: Prolan Ingatlanfejlesztési és Beruházási Kft.

Tervezés: 2010

Lépték: 2000 m2

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Kund Iván Patrik, Lukács Eszter, Rónaszéki Gábor

Fotók és látványok: LAB5

 

A Lenfonógyár egyik telkének tulajdonosaként, irodánkat a Prolan Zrt. egy meghívásos pályázat alapján választotta ki az irodabővítés megtervezésére.

Irodánk a koncepció megalkotásától kezdve a kiviteli tervig minden apró részletet megtervezhetett.

 

...több mutatása

1923-tól a 80-as évekig volt otthona a romos budakalászi Lenfonógyár sok terméknek. Eredetileg Klinger Henrik alapította, lent és kendert használtak. A kommunizmusban a legendás Trapper farmert gyártották itt. Ma szomorúan üresen áll a kisváros szívében, alig 10 kilométerre Budapesttől. Köszönhetően az új Duna híd megnyitásának, ma jobban kapcsolódik az ország vérkeringésébe, mint valaha. A Prolan Zrt. egy virágzó magyar informatikai cég, főleg vasúttársaságoknak fejlesztenek és szállítanak high-tech megoldásokat. 20 éve alapították 5 fővel, azóta az egyik legnagyobb cég lettek ezen a területen és több mint 100 embert foglalkoztatnak. A Lenfonógyár egyik telkének tulajdonosaként, köszönhetően a jól menő üzletnek, sürgősen bővíteniük és fejleszteniük kellett a rendelkezésre álló területen. Irodánkat a Prolan Zrt. egy meghívásos pályázat alapján választotta ki a bővítés megtervezésére, amin 5 iroda vett részt. LAB5 megnyerte a pályázatot, ahol mind a teljes terület jövőbeni beépítését ki kellett dolgozni, mind a fejlesztés első ütemében megépülő irodaépületet.

Ez utóbbi épület terveit kiviteli terv szintig elkészítettük. Az épület egyszerre alkalmazkodik a Lenfonógyár egykori architektúrájához, a településképhez, és a cég modern arculatához. Az épület határozott tömegét minimalista részletképzéssel láttuk el. A gépészeti rendszer megoldásai kiemelten környezettudatosak, talajszondás, mennyezet hűtés-fűtés rendszert terveztünk. Az épület tömege a funkcionális igények mentén alakult ki, a sok földszinti funkciót karcsú emeletek követik, így az első emeleten egy tájba olvadó zöld teraszra lehet kilépni.