Tatabánya Interspar felújítása

Helyszín: 2800 Tatabánya, Győri út 25.

Építtető: Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.

Tervezés: 2016-2017

Megvalósulás: 2017

Lépték: ~2000 m2

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Ferenczi Zsófia, Tótszabó Tamás

Generál tervező: MŰÉP

Eredeti épület tervezője: Invex

Fotók és látványtervek: LAB5

 

Az új homlokzati elem - figyelemfelkeltő gesztus, mely jól érvényesül a forgalmas autóút felől, és a közelből nézve is, ráadásul alkalmazkodik a kialakult környező épületek alkotta laza beépítéséhez.

 

...több mutatása

 

A tatabányai Interspar rekord idő alatt teljes felújításon esett keresztül. Az épület új homlokzatát kettős cél kielégítésének igényével készült.

Egyrészt értelmezhetőnek kell lennie a négysávos út felől, amin gépkocsival hajtanak el az emberek. Egy nagyvonalú gesztus által vezérelve, dinamikusan, a nézőpontsorra szerkesztett geometrizáló formák a 21. századi SPARos előképek sorába emeli a megjelenés esztétikai színvonalát.

 

Másrészt, gyalogosan megközelítve, tiszta, időtálló, nemes, vagány, modern, szerethető, “tapintható” homlokzatra van szükség. A terület délkeleti sarka felől érkeznek a legtöbben, ami egyben a telek legmagasabb pontja is, így innen is remek rálátás nyílik, majd az épületet megközelítve, a formák játékos kibomlása során, az előtető alatt lehet megközelíteni a főbejáratot.

 

A helyi szabályozás nem teszi lehetővé a fém és műanyag burkolatok alkalmazását, illetve a nagyon gyors kivitelezés miatt is sok anyagot ki kellett zárnunk. A vakolat struktúra a fő homlokzaton nem marad elég időn keresztül nemes megjelenésű. A dinamikus és nagyvonalú geometrikus formára kerülő, apró barázdákkal csíkosan tagolt Equitone linea lapokat használtunk, a kissé rusztikussá váló felület egyfajta érdekes kontrasztot képez az eredeti modern tömeggel. A nap járása során, illetve a „hajtogatott” homlokzati felületeken is eltérő beesési szögű napsugarak miatt, a felület plaszticitása játékosan változik.

 

A belső teljes átalakításon esett át. A modern üzletbelsőn túl, hatalmas változást hozott a homlokzati megjelenésben is, hogy a korábbi passzázs helyett egy teljesen átlátható főhomlokzat jött létre, vagyis az autóútról egészen az üzletig be lehet látni, mely leginkább az esti órákban látványos. Az új belső fő utca terét változatos magasságú lamellákkal láttuk el, melyek a belépésnél alacsonyabban vannak, majd a végek felé emelkedve kísérik a vásárlót. Ehhez olyan formavilágot kerestünk, mely a kinti főhomlokzathoz is megfelelően idomul.