Tatabánya Interspar felújítás Pályázat

Helyszín: 2800, Tatabánya, Győri út 25.

Építtető: Spar Magyarország Kereskedelmi Kft.

Tervezés: 2016

Vezető tervezők: LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna

Tervezők: Tótszabó Tamás

Látványtervek: LAB5

 

Figyelemfelkeltő gesztus, mely jól érvényesül a forgalmas autóút felől, és a közelből nézve is, ráadásul alkalmazkodik a kialakult környező épületek alkotta laza beépítéséhez, téglaburkolatos homlokzataihoz.

 

...több mutatása

 

Koncepció

 

Az épület új homlokzata kettős cél kielégítésének igényével készült.

 

Egyrészt értelmezhetőnek kell lennie a négysávos út felől, amin gépkocsival hajtanak el az emberek. Egy nagyvonalú gesztus által vezérelve, dinamikusan, a nézőpontsorra szerkesztett geometrizáló formák a 21. századi SPARos előképek sorába emelvén a megjelenés esztétikai színvonalát.

 

Másrészt, gyalogosan megközelítve, tiszta, időtálló, nemes, szerethető, “tapintható” homlokzatra van szükség. A terület délkeleti sarka felől érkeznek a legtöbben, ami egyben a telek legmagasabb pontja is, így innen is remek rálátás nyílik, majd az épületet megközelítve, a formák játékos kibomlása során, az előtető alatt lehet megközelíteni a főbejáratot.

 

Alkalmazott anyagok

 

A helyi szabályozás nem teszi lehetővé a fém és műanyag burkolatok alkalmazását. A vakolat struktúra a fő homlokzaton nem marad elég időn keresztül nemes megjelenésű.

 

A szomszédos épületek túlnyomó többsége téglaburkolatos, így a városi környezetbe is jól illeszkedik a vékony lapka-téglákkal burkolat felület. Olyan terméket érdemed választani, amelyiknek sarokeleme is van, így a derékszögű éleket azzal kell kialakítani, hogy a téglázás ne tűnjék csempézésnek, azonban a megoldás ekkora felületen is költséghatékony maradjon. (Ilyen téglák a piacon rendelkezésre állnak).

 

A dinamikus és nagyvonalú geometrikus formára kerülő, apró, mozaikos megjelenésű, rusztikus felületű tégla burkolat egyfajta érdekes kontrasztot képez az eredeti modern tömeggel.

 

Belső megoldások

 

A függönyfal szerkezete, a belső pillérek, és alárendelt falfelületek mind sötétszürke (antracit) tónusú elemek, vagy ilyen festést kapnak. A rámpa mögötti tömör fal hatalmas felületet jelent, ezt SPAR-piros színben festjük, csak úgy mind a lift blokk felületeit.

 

Éjszakai kép

 

Nemcsak éjszaka, hanem a szürke téli hónapokban is fontos tényező az éjszakai világítási kép. Az üvegfelület meglévő csomóponti kialakítása egyszerű lehetőséget ad a rejtett világítás alkalmazására, mely a felület mindhárom oldalát megkeretezi, és a kapcsolódó téglafelületet súrlófénnyel világítja meg, felerősítve rusztikus felületét. Ez egyben a SPAR által egységesen használt piros keretezés metaforája is.

 

A rámpa mögötti vörös falat is megvilágítjuk, így az éjszaki képen nem egy sötét üvegfelület látszik, hanem a cég arculati eleme. Ez a felület, kiemelt eseményekkor, időjárástól védetten díszlettel felruházható (pl. karácsonyi hangulat).