LAB5 X Utazási ösztöndíj 2018/19 | Pályázati kiírás

01 | Az ösztöndíj célja

Az ösztöndíjat a 10 éves LAB5 architects iroda alapította 2018 nyarán. Célunk a design iránt szenvedélyesen elkötelezett fiatal tervezők támogatása.

 

02 | Résztvevői lehetnek

Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkező, legalább 20. életévét betöltött, bármely ország állampolgára, aki magyarországi felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, legalább másodéves, de legfeljebb a felsőoktatásban 5 éve részt vevő hallgató, építész vagy belsőépítész szakirányon.

 

03 | A támogatás

Az elnyerhető összeg csak utazásra fordítható, évente 1 hallgató nyerheti el, a díj bruttó 1.005 (ezeröt) Euró. Az utazás költségei lehetnek: repülőjegy (vagy más közlekedési jegy), biztosítás, vízumdíj, szállás, étkezés, belépők. Az utazásnak min. 10 naposnak kell lennie, és 2019. augusztus 31-ig le kell zárulnia.
A LAB5 semmilyen felelősséget az úttal kapcsolatban nem vállal, és a szervezésben semmilyen feladatot nem vállal fel. Amennyiben az út költségesebb a tervezetnél, a különbözetre pályázó felelőssége fedezetet találni. Az összeg elköltésének 70%-át számlákkal kell igazolni (pl. repülőjegy, szállás, vízumdíjak), ha 30%-nál nagyobb összeg marad igazolt felhasználás nélkül, azt vissza kell fizetni.

 

04 | Pályázati anyag, menetrend

A pályázatra egy öt oldalas, álló A4-es formátumú dokumentáció nyújtandó be, melyet 1 példányban, nyomtatva, nem összefűzve kell elküldeni a LAB5 irodájába.
Az öt oldal az alábbiakat tartalmazza:

  • tömör CV, elérhetőségeddel (telefonszám, postacím, bankszámlaszám) és egy jeligével;
  • portfólió (max. 3-4 kiválasztott kép, egy-egysoros leírással);
  • útiterv, részletezve (kiválasztott városok/helyek, ott meglátogatni tervezett célok, eltölteni tervezett napok száma);
  • röviden, öt-hat sorban fogalmazd meg a motivációdat az úti cél kiválasztásával kapcsolatban;
  • egy lapon, tetszőleges technikával elkészült (képző) művészeti alkotás, mely szorosan vagy lazán kapcsolódik az építészethez, belsőépítészethez, designhoz, s mely leginkább alkalmas arra, hogy bemutassa érdeklődésed, nyitottságod, személyiséged. Lehet ceruzarajz, render, makett fotó, vers, pattern design, fotó, épületgrafika, tervrajz, festmény, vagy más alkotás. A pályázat során a rangsorolás elsősorban ezen lap alapján történik.

Mivel a pályázati dokumentáció csak ebből az öt oldalból áll, érdemes odafigyelni, hogy mindegyik oldal külön és együtt miként van megfogalmazva, „csomagolva”.

 

Leadás:

Személyesen vagy postai úton a LAB5 Fadrusz utcai irodájában (1114 Budapest, Fadrusz utca 32. I. em. 1.). Határidő: 2019. január 14. 17.00. Postán küldött pályázatok esetében a határidő a postai feladás dátumára vonatozik. A borítékon és minden pályázati lapon szerepelnie kell a választott jeligének és a pályázó e-mail címének. A pályázati anyagnak és a kommunikációnak mindvégig magyar nyelvűnek kell lennie.

 

Első körös döntés:

A LAB5 csapata 10 pályázót választ ki a beérkezett dokumentációk alapján, mely döntésről 2019. február 19-ig küld e-mailt minden pályázónak. Minden érdekesebb pályázati anyagról írunk egy pár soros véleményt - ezek beazonosításához van szükség a jeligére az anonimitás megőrzéséhez a többi pályázóval szemben.

 

Második kör:

A 10 pályázót személyes beszélgetésre hívjuk be, várhatóan 2019. március 4. és 9. között. A személyes találkozó alapján választjuk ki a nyertest.
A döntésről a nyertest e-mailben értesítjük ki, várhatóan 2019. március 30-ig.

 

05 | Célország

Olyan utat támogatunk, mely nem az EU, Svájc, Norvégia, Izland, Egyesült Királyság, Törökország, Ukrajna, Grúzia, Albánia, Szerbia, Macedónia, Bosznia-Hercegovina, és nem háborús ország területére irányul. Nem feltétel, hogy a célterületnek kortárs designban gazdag területnek kell lennie.

 

06 | Feladat

Az útról egyórás prezentációt kell készítened, melyet elő kell adnod 2019. októberében az egyik pénteki napon munkaidőben az irodánkban, hogy mi is gyarapodjunk élményeidből! A prezentációt mi is archiváljuk pdf formátumban.

 

07 | Feltételek

A LAB5 a pályázat feltételein egyoldalúan, indoklás nélkül változtathat, a pályázatot elhalaszthatja vagy visszavonhatja. A pályázati dokumentációkat és minden beérkezett adatodat bizalmasan kezeljük, és minden anyagot 2019. október 30-ig megsemmisítünk, kivéve a pályázati dokumentáció utolsó oldalát és a nyertes pályázatot, melyet archiválunk az irodánkban. A pályázaton a LAB5 munkatársának közvetlen hozzátartozója nem vehet részt.
További kérdéseidre szívesen válaszolunk, fordulj hozzánk bátran az x@lab5.hu e-mail címen!
A pályázatot social media felületeinken (www.facebook.com/LAB5architects és www.instagram.com/lab5architects/) és a weboldalunkon (www.lab5.hu/iroda/x/) hirdetjük meg, ezúton is köszönjük, ha továbbítod ismerőseidnek, a kiírást kifüggeszted az iskolában, vagy ha mesélsz róla bárkinek, akit érdekelhet. Amennyiben a pályázat feltételein nyilvánosan változtatunk, vagy a gyakran ismétlődő kérdésekre válaszolunk, úgy azt a weboldalunkon és/vagy facebook felületünkön tesszük közzé.

 

Nagyon sok sikert kíván a LAB5 csapata!

Budapest, 2018. október 25.